Het is niet jouw schuld!
Een groot deel van de jongeren in Nederland krijgt te maken met ‘exposing’ of ‘online shaming’. Een pikante video of foto van jou wordt verspreid onder een grote groep mensen. Op zo’n moment heb je geen idee wat je kunt doen om dit te stoppen en misschien geef je jezelf wel de schuld. Toch zijn er verschillende manieren die jou als slachtoffer kunnen helpen.
Wat is 'exposing' of 'online shaming'?
‘Exposing’ of ‘online shaming’ is het ongevraagd (online) verspreiden van naaktbeelden via sociale media. Een voorbeeld van een social media platform waar veel sprake is van ‘online shaming’ is Telegram. In de chatgroepen worden foto’s of video’s gedeeld van (minderjarige) meisjes. De deelnemers van deze chatgroepen proberen vervolgens te achterhalen wie het meisje is dat op de foto of video staat en zoeken contact via Instagram, Snapchat of hun telefoonnummer. Vaak bestaat dit contact uit het proberen om seksafspraken te maken of beledigingen sturen.
Een ruime hoeveelheid Nederlandse jongeren vindt dat er iets gedaan moet worden tegen online pestgedrag. Toch komen veel mensen niet voor elkaar op als ze zien dat iemand online wordt gepest. Dit heeft ermee te maken dat mensen bang zijn om zelf het mikpunt te worden of omdat ze niet weten hoe. Om dit veranderen willen onderzoekers dat er op scholen meer aandacht wordt besteed aan online pestgedrag. Dit zal ervoor zorgen dat anderen het gedrag sneller herkennen en ook leren dat hun actie een positieve invloed kan hebben.
De gevolgen van exposing of online shaming
‘Exposing’ of ‘online shaming’ kan heel veel gevolgen hebben. Wees je hier als verspreider daarom ook bewust van. Een aantal voorbeelden zijn: gepest worden, sociale isolatie, angst, depressie, verlies van werk en in sommige gevallen zelfs zelfdoding. Misschien ken je wel het verhaal van Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 zelfmoord nadat een man een intieme foto van haar deelde op Facebook. De man had haar eerder overgehaald om haar borsten te laten zien en vervolgens maakte hij hier een foto van. Na het verspreiden van deze foto begonnen voor Amanda de pesterijen. Uiteindelijk maakte Amanda een filmpje waarin ze met briefjes vertelde hoe deze pesterijen haar leven hebben verpest. In 2014 is de dader opgepakt en hij zit tot op heden nog in de gevangenis.
Wat kan ik doen als dit mij overkomt?
Hoe moeilijk het ook kan zijn, er zijn manieren waarmee je hulp kunt zoeken als dit jou overkomt. Je kunt bijvoorbeeld (anoniem) contact opnemen via chat, mail of telefoon met Slachtofferhulp Nederland of via chat met Fier. Zij kunnen jou verder helpen of alleen een luisterend oor bieden. Praat je er liever over iemand die je kent, dan kan dat natuurlijk ook. Dit kan met een vriend, vriendin, je mentor of iemand anders waar jij je fijn bij voelt. Onthoud hierbij goed dat het niet jouw schuld is en dat je zeker niet de enige bent die dit overkomt.
Laat ook de website of de app weten dat er beelden van jou zijn gedeeld zonder dat jij hier toestemming voor hebt gegeven, zij kunnen dan kijken of ze de beelden voor jou kunnen verwijderen. Vergeet ook niet om bewijs te verzamelen als dat kan door screenshots te maken van de app of website waar de beelden van jou opstaan. Mocht je het fijn vinden om ervaringen van anderen te lezen, een vraag te stellen of je eigen ervaring te delen, dan kun je gebruik maken van de Slachtofferhulp Community. Dit is helemaal veilig en ook anoniem.
Strafbaar feit
Wist je dat de persoon die de beelden verspreidt strafbaar kan zijn? Je kunt daarom aangifte tegen die persoon doen. In de meeste gevallen is het voor politie en justitie lastig om iets te doen. Het is daarom helpend dat er zo veel mogelijk aangifte wordt gedaan en dat er zoveel mogelijk bewijs verzameld is. Probeer daarom altijd screenshots te maken als dat kan. Slachtofferhulp Nederland kan jou eventueel helpen bij het doen van aangifte.
Meer informatie?
Wil je graag meer informatie ga dan naar de website van Slachtofferhulp Nederland. Onlangs werd er voor de documentaire ‘Ik weet je wachtwoord’ een aflevering gemaakt over ‘online shaming’, deze kun je vinden op Videoland. Of neem contact op met Jongerenwerk Barkema & de Haan.
Bronnen:
Slachtofferhulp Nederland
RTL Nieuws
Pointer
Stop Online Shaming
Nederlands Jeugdinstituut