Hulp
Jongeren
Waar nodig wordt ondersteuning op maat geboden, soms door een klein steuntje in de rug of door een traject op maat uit te zetten.
Hulp voor jongeren?
Soms loopt het niet lekker thuis. Er is bijvoorbeeld veel ruzie tussen jongere en ouders, broertje is depressief of één van de ouders is langdurig ziek. Op dat moment kan een ouder misschien denken: “We hebben hulp nodig.” Dat is het moment dat Barkema & De Haan kan helpen. Wij kunnen niet alleen de jongere helpen, maar we kunnen ook de ouders helpen om weer goed met hun jongeren om te gaan of thuis de boel weer op de rails te krijgen. Soms gaat dat heel simpel, het is dan bijvoorbeeld handig dat je weet hoe het bij pubers werkt en hoe je met hen kunt praten.
Andersom geldt het hetzelfde en voor pubers is het ook handig dat ze weten waarom hun ouders de dingen doen die ze doen.
Dan is het belangrijk dat er goed wordt geholpen. Kinderen kunnen dan een jongerencoach krijgen en ouders kunnen een begeleider krijgen hoe dit het beste aan te pakken. Samen kom je er dan bijna altijd uit. En als we er niet uitkomen denken we mee over wat dan de goede hulp zou zijn.
Wat doen wij?
Wij vinden het belangrijk dat wanneer je zegt hulp nodig te hebben, we dit ook kunnen geven. Samen kijken we dan op een ontspannen manier waarbij we jou kunnen ondersteunen en welke coach hier het beste bij past. Ook kunnen we contact hebben met school of je ouders. Op alle vlakken waar dingen moeten gebeuren, kunnen wij inspringen en meedenken.
Wij bieden veelal individuele ambulante begeleiding, maar er zijn ook mogelijkheden tot ouder- of gezinsbegeleiding en we bieden trajecten aan in de vorm van groepsbegeleiding.
Informeer jezelf!
Zoek je hulp?
Er is een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor begeleiding vanuit Jongerenwerk Barkema & De Haan. Een verwijzing kun je krijgen door bijvoorbeeld contact op te nemen met je schoolarts, de eigen gemeente, huisarts, jeugdarts of een andere wettelijke verwijzer. Wil je eerst meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Teye of Gwen.
Teye Barkema
Gwen Birza
Aangemeld en nu?
Zodra de verwijzing bij ons binnen is neemt een supervisor contact op met iemand van het gezin. We plannen een intakegesprek bij het gezin thuis, waarbij we eerst open kennis maken en horen wat maakt dat er ondersteuning is gevraagd. We vinden het belangrijk dat de jongere om wie het gaat en de toekomstige begeleider goed bij elkaar passen, dit komt dan ook ter sprake.
Na de intake gaan wij op zoek naar de best passende coach. Vaak kunnen we binnen twee weken starten, maar af en toe komt het voor dat het wat langer duurt een passende begeleider te koppelen. Indien het laatste het geval is of wanneer er gestart kan worden, stellen we het gezin weer op de hoogte.
De volgende stap is een geplande kennismaking tussen de begeleider en de jongere. De jongere en/of de ouders en de begeleider kunnen dan ook afstemmen waar, wanneer en hoe vaak de begeleiding plaats vindt. Er wordt een plan op maat opgesteld en er blijft altijd een supervisor op de achtergrond betrokken. Vaak is er ook contact nodig met scholen of andere betrokken organisaties om de zorg zo goed mogelijk met elkaar af te stemmen.
Na een aantal maanden begeleiding is het tijd om (tussentijds) te evalueren. Hiervoor plannen we weer een gesprek bij het gezin thuis. We bespreken dan onder andere de voortgang van de doelen en stemmen samen af wat er verder nodig zal zijn.