Hulp
Onze jeugdhulpverleners stimuleren de zelfredzaamheid van jongeren en spreken ze aan op hun talenten.
Zoek je hulp?
Neem dan contact met ons op, wij kijken dan samen met jou of de huisarts, jeugdarts of iemand van het sociaal team een verwijzing kan opstellen. Één van hen bekijkt de situatie en beslist dan of Barkema & de Haan de beste plek voor je is. Wil je meer informatie over wat we bieden voor jongeren, ouders en verwijzers, klik dan op de kopjes hiernaast!
Jongeren
Iedereen loopt wel eens vast in zijn leven, om er dan weer zelf bovenop te komen is niet altijd makkelijk. Daarom kijken wij, samen met jou, hoe we jou weer in je kracht kunnen zetten. Dit doen we door het bieden van individuele begeleiding, door een coach die echt bij jou past. Samen gaan we kijken naar hoe we jou het beste kunnen helpen en dit doen we op een laagdrempelige manier.
Zoals je misschien gehoord of gelezen hebt, bieden wij laagdrempelige hulpverlening. Dit betekent eigenlijk dat we jouw leefwereld binnen stappen. Samen met jou kijken we hoe we je het beste kunnen helpen, wie bij je past en op welke manier je geholpen wil worden. Bij hulpverlening wordt al snel gedacht aan praten aan een tafel, wij proberen dit zoveel mogelijk te vermijden. We gaan bijvoorbeeld wandelen, samen sporten, ergens koffie drinken of een spelletje doen. Dit doen we zodat je ontspannen je verhaal kan vertellen.
De hulp die wij bieden kan zijn op veel verschillende gebieden. Hier een paar voorbeelden:
- Je loopt vast op school of gaat helemaal niet meer naar school
- Je voelt je onzeker en hebt een negatief zelfbeeld
- Je bent gediagnostiseerd met ASS of ADHD en hebt hier hulp bij nodig
- Je voelt je depressief of je hebt last van angstklachten.
Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. Mocht je je afvragen of we ook aan jou hulp kunnen bieden, neem dan contact met ons op.
Bij Barkema & de Haan geloven we erin dat een klik hebben heel belangrijk is voor de hulpverlening. Tijdens de intake zullen we jou dan ook vragen stellen om erachter te komen wie bij je zou kunnen passen. Je moet dan denken aan of het een man of vrouw moet zijn, of iemand humor moet hebben of juist serieus mag zijn etc. Als we dit verzameld hebben, gaan wij binnen ons team van coaches op zoek naar de beste match. Die zullen we dan aan je voorstellen en samen gaan jullie aan de slag. Mocht het nou toch niet zo’n goede match blijken, dan doen we een tactische wissel. Ben je benieuwd geworden, kijk dan eens bij onze coaches.
Ouders
Iedere ouder wil dat zijn kind kan opgroeien tot een zelfstandige en zelfverzekerde volwassene. Daarom kijken wij niet alleen hoe de jeugdhulpverlening en het jongerenwerk de jongere weer in zijn kracht kan zetten, maar ook naar wat de ouders en het familiesysteem daarin kunnen betekenen. Wij bieden daarom ook gezinsbegeleiding. Opvoeden kan moeilijk zijn en daar mag over gepraat worden. Iedere leeftijdsfase vraagt weer iets anders van jou als ouder. Hoe pak jij dat aan? Wat heeft goed gewerkt? Maar ook: wat vind je moeilijk en welke vragen heb je daarover? Laten we daar samen naar gaan kijken!
In de gezinsbegeleiding wordt er gewerkt met een systeemgerichte visie. Iedere kind is verbonden met zijn familie en de maatschappij die om hem heen staat. Je eigen context vormt voor een groot deel wie je bent. Contextuele hulpverlening is een benadering vanuit de systeemtheorie. Deze theorie gaat over de relaties tussen mensen. Belangrijke vragen die hierbij gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld: Hoe voelt de jongere zich verbonden met zijn ouders, familie, vrienden en de maatschappij? In hoeverre heeft de jongere mogen ervaren dat de wereld betrouwbaar en rechtvaardig voor hem is en wat doet dat met hem?
Door gebeurtenissen in het leven kan een kind al op jonge leeftijd het vertrouwen in zichzelf of zijn omgeving kwijtraken. Samen met het gezin kan er gekeken worden naar gebeurtenissen die impact hebben gehad op de jongere, de ouders of de familie. Een scheiding van ouders, het verlies van een dierbare, het kwijtraken van een baan of een geweldsincident op straat zijn voorbeelden van gebeurtenissen die iets met je doen. Ieder individueel gezinslid gaat hier op een eigen manier mee om en het kan moeilijk zijn om elkaar daarin te begrijpen. Onderlinge communicatie- en interactiepatronen kunnen dan versterkt worden. Het gezin kan meer naar elkaar toe trekken of de verbinding met elkaar kwijtraken. Soms kan een ouder met goedbedoelde intenties zorg hebben, maar is dit voor de jongere nou precies het tegenovergestelde van wat hij nodig heeft waardoor hij het contact nog meer gaat vermijden. Contextuele hulpverlening helpt om ieders positie te zien, te horen en te steunen. Samen wordt er gekeken hoe de zorg voor elkaar weer afgestemd kan worden op ieders belangen, behoeften en wensen.
Wanneer de jongere groeit in zijn ontwikkeling, is het van belang dat het gezin daar ook in mee kan bewegen. Nieuwe dingen ontdekken en uitproberen kan uitdagend en spannend zijn. De een grijpt het aan en de ander deinst er voor weg. Het kan een jongere helpen om met zijn eigen ouders te praten over hoe zij zijn omgegaan met uitdagingen in hun leven. Welke mogelijkheden kwamen op hun pad en welke moeilijkheden hebben zij moeten overwinnen als puber? Hoe hebben zij dat aangepakt en wie of wat heeft hen daarbij geholpen? Jongeren kunnen nieuwgierig zijn naar de verhalen van hun ouders en daarvan leren. Door samen te leren en stappen tot verandering te zetten wordt het ook makkelijker om veranderingen vast te houden. Ouders staan hierdoor ook weer stil bij hun eigen jeugd en opvoeding. Wat heb ik geleerd van mijn ouders en hoe neem ik dit mee (of juist niet!) naar de opvoeding van mijn kinderen? Hoe hebben mijn ouders mij geholpen en hoe wil ik mijn kind helpen om op te groeien tot een zelfstandige en zelfverzekerde volwassene? Met elkaar kan gesproken worden over wat belangrijk is voor de jongere en wat hij of zij daarbij nodig heeft van zijn ouders en zijn omgeving.
Jongerenwerk Barkema & De Haan vindt het belangrijk om te werken vanuit de kracht van de jongere. Wij willen niet over de jongere praten, maar mét de jongere. Het is belangrijk dat de jongere zijn eigen stem kan laten horen. Het kan moeilijk zijn om te durven zijn wie je wilt zijn en je daarover uit te spreken. De jeugdhulpverlener heeft één op één contact met de jongere en helpt hem bij zijn doelen en vragen. Lastige onderwerpen kunnen besproken worden door de vertrouwensrelatie die opgebouwd wordt. De jeugdhulpverlener helpt daarbij ook om in gesprek te gaan met ouders wanneer dit nodig is. De jeugdhulpverlener staat naast de jongere, maar soms moeten er grenzen gesteld worden waar de jongere het niet mee eens is. De gezinshulpverlener helpt om ieders perspectief bespreekbaar te maken, zodat de jeugdhulpverlener de jongere kan blijven helpen met het onder woorden brengen van zijn perspectief.
Verwijzers
Jongerenwerk Barkema & De Haan biedt veelal individuele ambulante begeleiding aan jongeren en jongvolwassenen. Daarnaast bieden wij ook gezinsbegeleiding en verschillende vormen van groepsbegeleiding. In onderstaand tabel leest u welke RIGG-producten wij aanbieden (zie voor het actuele aanbod ook: Verwijzers – Jongerenwerk Barkema en De Haan):
- 45A04: Individuele begeleiding basis
- 45A53: Individuele begeleiding specialistisch
- 45A51: Gezinsbegeleiding basis (per 01-01-2022)
- 45A56: Gezinsbegeleiding specialistisch (per 01-01-2022)
- 45G01: Gezinsbegeleiding laagfrequent (stopt per 01-01-2022, 45A51/45A56 zijn vervangend)
- 45G01: Specifieke doelgroepen 6: Gezinnen met geringe sociale redzaamheid met het accent op lichtere vormen van begeleiding
- 45A49: Groepsbegeleiding basis
- 45A54: Groepsbegeleiding specialistisch
- 45G24: Groepsbegeleidingsprogramma jongeren zonder structurele overnachting
Binnen Jongerenwerk Barkema & De Haan zijn er twee coördinatoren jeugdhulpverlening die u kunt bereiken en graag met u in gesprek gaan over onze aanpak, kennis en mogelijkheden. Onderstaand de contactgegevens van deze coördinatoren:
- Teye Barkema: Tel.: 0641134348 – Mail: teye@jongerenwerk.com
- Gwen Birza: Tel.: 0615096281 – Mail: gwen@jongerenwerk.com
Zodra wij een verwijzing binnen krijgen, nemen we binnen een week contact op met jongere en/of ouder(s) om een afspraak te plannen voor een intake. Vrijwel altijd lukt het om een intakegesprek te plannen binnen 2 weken na binnenkomst verwijzing. Vanuit deze eerste kennismaking, kiezen de twee supervisors die aanwezig waren bij de intake, de best passende coach voor de jongere. Vervolgens plannen zij een kennismaking met coach en één supervisor bij het gezin thuis. Vaak lukt dit ook binnen 2 weken na de intake. We streven er naar binnen een maand te kunnen starten met de hulpverlening. Bij uitzonderingen waarin het langer gaat duren, stellen wij jongere, ouders en verwijzer hiervan op de hoogte.
Wij zijn gecontracteerd voor het uitvoeren van jeugdhulpverlening binnen de volledige provincie Groningen. Dit is dan ook het totale werkgebied. Uitzonderingen hierin zijn bespreekbaar.
Jongeren die tijdens het zorgtraject de leeftijd van 18 jaar bereiken en niet meer vallen onder de verlengde jeugdzorg, kunnen wij blijven begeleiden vanuit de WMO. Voor het bieden van ambulante begeleiding vanuit de WMO, hebben wij een aantal voorwaarden om te kunnen starten. Voor vragen omtrent begeleiding aan 18+ jongeren, kunt u contact opnemen met Teye Barkema: Tel.: 06-41134348 – Mail: teye@jongerenwerk.com