De app Jong&Out is er voor iedereen tot en met 18 jaar, wat je seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is. Jong&Out is er speciaal voor en door jongeren tot 18 jaar oud. Je kan op de hoogte blijven van wat je vrienden doen, nieuwe jongeren ontmoeten, met elkaar chatten en nog veel meer. Wil je meer informatie over deze LHBTQIA+ community? Bekijk dan dan de website van Jong&Out.
LHBTQIA
De afkorting LHBTQIA+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat voor andere vormen die niet vallen onder ‘man’ en ‘vrouw’ of niet heteroseksueel of cisgender zijn. De term ‘gender’ houdt in hoe je je voelt over je geslacht, niet of je lichamelijk man of vrouw bent.
Je kunt je cisgender noemen als je genderidentiteit - dus hoe je je voelt over je geslacht - overeenkomt met je geboortegeslacht. Hieronder volgt uitleg over wat de verschillende begrippen betekenen.
Lesbisch: je identificeert jezelf als vrouw, en voelt je aangetrokken tot andere vrouwen.
Homoseksueel: je identificeert jezelf als man, en voelt je aangetrokken tot andere mannen.
Biseksueel: je voelt je aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen. Sommige mensen vallen op meer dan één gender, dan spreek je van Bi+. Meer informatie hierover vind je op BiPlus.
Transgender: de 't' staat voor transgender personen. Zij voelen zich niet thuis bij het geslacht dat op hun geboorteakte staat of ze voelen zich niet mannelijk of vrouwelijk of zowel mannelijk als vrouwelijk. Voor meer informatie kun je kijken op: TransgenderNetwerk.
Queer: dit is de term voor een brede seksuele- of genderidentiteit. Mensen die queer zijn willen zichzelf niet identificeren met een vaststaande gender of seksuele oriëntatie. Of ze willen zich juist identificeren met iets wat niet heteroseksueel of cisgender is. De Q kan ook staan voor questioning: daarmee geef je aan dat je nog twijfelt over je seksuele oriëntatie.
Intersekse: hier spreek je van als je geboren bent met geslachtskenmerken die buiten de gebruikelijke definities van vrouw of man vallen, je hebt dan geslachtskenmerken van zowel een man als een vrouw.
Aseksueel: met aseksueel wordt iemand bedoeld die geen seksuele aantrekking voelt tot anderen.
Je hoeft je natuurlijk niet te plaatsen onder een of meer van deze begrippen, het gaat er tenslotte niet om hoe je jezelf noemt, maar of je je er goed bij voelt. Verder is er het begrip ‘non-binair’. Dit houdt in dat iemand zich niet thuis voelt in de gewone hokjes van man of vrouw.
Jong&Out
Jong&Out is er voor iedereen tot en met 18 jaar, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Je kunt er nieuwe jongeren ontmoeten, met elkaar chatten of ontmoeten bij een Jong&Out meeting. Informatie over waar de meetings plaatsvinden, vind je op de website van Jong&Out. Hier vind je ook informatie om contact met iemand van Jong&Out op te nemen wanneer je voor de eerste keer langs wil komen of wanneer je vragen hebt over de meetings.
De veiligheid bij het aanmelden wordt gegarandeerd doordat alleen mensen tot 18 jaar zich kunnen aanmelden. Het webteam zorgt ervoor dat je gegevens veilig worden verwerkt. Ook de meetings worden op een veilige manier georganiseerd. Er zijn altijd twee volwassen begeleiders bij die in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag. Ook is er een plek waar ouders bij elkaar kunnen komen en kennis kunnen maken met de begeleiders.
Tijdens de meetings zijn er activiteiten georganiseerd. Dit kunnen spelletjesmiddagen zijn, creatieve workshops of er kan samen iets gekookt worden.