Er is helaas op de wereld altijd wel een oorlog. Maar wat doet dit eigenlijk met de jongeren? Wat vinden ze hiervan en hoeveel weten de jongeren eigenlijk van de oorlog? Vanuit Jongerenwerk Barkema & De Haan hebben wij dit voor je onderzocht.
Invloed oorlog op jongeren
Vaak zijn tijdens oorlog er erg veel jongeren bij betrokken. Iemand die nog jong en fit is wordt eerder gekozen om te vechten dan iemand die al wat ouder is. Maar ook als je niet meevecht heeft het gevolgen. Jongeren ervaren het meest psychologische, sociale, fysieke of economische problemen door oorlog. Ook heeft oorlog invloed op de educatie van jongeren en op de werkgelegenheid van jongeren. Daarbij komt ook nog kijken dat de omgeving waarin je opgroeit een grote invloed heeft op de rest van je leven. Je zou dus kunnen zeggen dat jongeren het meeste last hebben van oorlog.
Hieronder een aantal feiten over jongeren en oorlogen:
- De meeste jongeren zijn bang en angstig over de oorlog in Oekraïne, twijfelen over hun toekomst en maken zich zorgen om anderen;
- Zeven van de tien jongeren geeft aan dat we kunnen leren van oorlogen;
- De meeste jongeren vinden het belangrijk om de slachtoffers van de 2e wereldoorlog te blijven herdenken;
- 72 % van de jongeren geeft aan dat hij/zij iemand persoonlijk kent die oorlog mee heeft gemaakt.
Wil je in gesprek?
Als je bang bent over nabije oorlogen of vragen hebt is hier een site waar je terecht kan: https://www.watwat.be/media/het-nieuws-maakt-me-bang-wat-nu
Ook kan je hiervoor altijd bij Barkema & de Haan terecht, stuur even een berichtje op insta vul het contactformulier in op onze website.
Bronnenlijst
https://revistia.org/files/articles/ejis_v1_i1_15/Yaser_Snoubar.pdf
https://www.socialevraagstukken.nl/hoe-je-jeugdjaren-invloed-hebben-op-je-levenslot
https://docplayer.nl/12862985-Jongeren-over-oorlog-herdenken-onderzoeksverslag-njr-panel.html
https://ambrassade.be/nl/nieuws/oorlog-in-oekraine-vragen-en-noden-van-jongeren