Internationalisering

We zien ontzettend veel winkansen voor jongeren op internationaal gebied. Via uitwisselingen en trainingsprogramma’s brengen we jongeren en jongerenwerkers in contact met jongeren en collega’s uit andere landen. Informeel leren in een cultureel divers en spannende omgeving.
We weten uit ervaring dat, als je jongeren uit hun vaste omgeving haalt, ze meer open staan voor veranderingen. Bovendien verrijkt reizen enorm, het geeft geweldige impulsen, vergroot tolerantie en biedt nieuwe culturele inzichten.

De wereld wordt kleiner. Ook op het vlak van jongerenwerk. Er worden vanuit de overheid via subsidies veel kansen geboden voor Europese samenwerking. Jongerenwerk Barkema en De Haan kent hierin de weg goed; welke internationale projecten kunnen het jongerenwerk versterken, voor welke projecten is financiële hulp überhaupt mogelijk en bij wie moet je aankloppen voor deze subsidies. Er zijn in de loop van de jaren vele internationale connecties gemaakt met andere organisaties in het jongerenwerk en zorg. De ervaring, kennis en het uitgebreide netwerk hebben er voor gezorgd dat Jongerenwerk Barkema en De Haan de internationale mogelijkheden perfect kunnen toepassen in hun werkgebied. Deze kansen zijn vooral bedoeld voor jongeren die deze mogelijkheden in hun eigen privésituatie niet krijgen. In de afgelopen 10 jaar heeft Jongerenwerk Barkema en De Haan zo’n 250 jongeren aan internationale ervaring geholpen. Het succes van de internationale projecten is terug te zien in het oprichten van de GO!-foundation. Een onafhankelijke stichting die de Noord-Groninger jeugd naar Europa wil brengen en Europa naar Groningen.

Ronald de Haan heeft in de afgelopen jaren enorm veel ervaring opgedaan in Europa en kent inmiddels alle elementen van het internationale jongerenwerk. Belangrijk onderdeel van de internationale samenwerkingen is het Yes-Forum [links naar site]. Dit is een netwerk van 39 relevante organisaties uit 19 EU-landen die Europees gezien zo’n 750.000 jongeren kan bereiken. Ronald is momenteel voorzitter van dit forum.

Zoals genoemd krijgen ook sociale werkers internationale mogelijkheden. Uiteraard door de ervaring als begeleider maar ook door mee te kijken bij buitenlandse collega’s en via gerichte trainingen en workshops. Dat werkt twee kanten op. Jongerenwerkers uit de regio kunnen over de grens terecht en voor hun buitenlandse collega’s zijn in Noord-Groningen ook mogelijkheden.
Wilt u meer informatie over internationalisering neem dan contact op met Gwen Birza. 

 

Wij werken samen met: