Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit wordt vaak gezien als iets negatiefs. Sommige mensen denken dat het een aandoening of stoornis is. Maar dit klopt niet helemaal. Hoogsensitiviteit is niet iets wat je hebt, maar iets wat je bent. Het hoort bij je persoonlijkheid. Ongeveer 15-20% van de wereldbevolking is hoogsensitief. Maar wat is het nou precies?
Mensen die hoogsensitief zijn krijgen meer prikkels binnen en verwerken deze op een diepere manier. Ook zijn hoogsensitieve personen (HSP’s) gevoeliger voor invloeden vanuit de omgeving. Hierdoor merken zij soms subtiele verschillen of patronen op, zoals: de sfeer in een groep, die ene vriend die stiller is dan normaal, geluiden of geuren. Veelvoorkomende eigenschappen bij hoogsensitieve mensen zijn:
- Creatief denken
- Je goed in een ander kunnen verplaatsen
- Oog voor detail hebben
- Zorgzaam zijn
- Je verantwoordelijk voelen voor anderen
Dit rijtje van eigenschappen klinkt eigenlijk heel positief. Maar toch kan het soms lastig zijn om met hoogsensitiviteit om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld sneller overprikkeld raken, en je hierdoor gestrest, moe of humeurig voelen. Ook ben je gevoelig voor de sfeer in de ruimte en de stemming van anderen. Dit kan invloed hebben op je eigen emoties. Daarnaast kunnen hoogsensitieve mensen zich soms onbegrepen voelen, omdat hun hersenen op een andere manier werken. Gelukkig kun je leren om met deze dingen om te gaan. Belangrijk hierbij is om je hoogsensitiviteit niet als zwakte te zien maar als kracht!
Bronnen:
LC_BW_HOOGSENSITIEF.indd (lannoocampus.be)
jg31 5 38(hoogsensitief).pdf (mijnvclb.be)