Wat is cyberpesten?
Pesten in het algemeen is een vorm van agressief gedrag, waarbij één of meerdere personen een ander bewust en meerdere malen fysieke, emotionele of materiële schade toebrengt. Cyberpesten lijkt op sommige vlakken op ‘traditioneel’ pesten, alleen doet deze specifieke vorm van pesten zich voor op het internet en op sociale media. Voorbeelden van cyberpesten zijn: iemand online bedreigen, een beschamende of beledigende foto van iemand online plaatsen of het verspreiden van roddels online. Ondanks er overeenkomsten zijn tussen offline en online pesten zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Cyberpesten onderscheidt zich namelijk op basis van de volgende punten:
- Cyberpesten gebeurt vaak anoniem. Daders kunnen makkelijk hun persoonlijkheid verbergen op het internet. Hierdoor is het voor slachtoffers lastig om actie te ondernemen tegen het pesten. Omdat daders zich kunnen verstoppen achter een computer- of telefoonscherm, gedragen zij zich meestal agressiever dan normaal en worden er heftige dingen gezegd die offline niet snel gezegd zouden worden.
- Cyberpesten gebeurt vaak buiten het zicht van anderen. Dit zorgt ervoor dat daders makkelijker hun gang kunnen gaan en dat bijvoorbeeld leerkrachten of ouders van het slachtoffer moeilijker kunnen ingrijpen.
- Cyberpesten gaat via het internet en kan daarom in principe dag en nacht door gaan. Daders hebben dus vaker de mogelijkheid om het slachtoffer te pesten.
- Daders van cyberpesten zien niet direct de gevolgen van hun acties. Omdat het pesten online gebeurt kan de dader niet zien wat voor impact hun gedrag heeft op het slachtoffer. Hierdoor is het pesten vaak extremer en gaat het langer door.
De negatieve gevolgen van cyberpesten kunnen groot zijn. Het slachtoffer van cyberpesten heeft vaak het gevoel dat hij/zij er niet bij hoort en dat anderen hem/haar niet leuk vinden. Het slachtoffer wordt ook vaak gekleineerd door de daders en dit kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld. Bijna 40% van de slachtoffers van cyberpesten geeft aan mentale klachten te ervaren, zoals: angst, zich onveilig voelen, depressieve klachten en nachtmerries.
Bronnen
Scholte, R., Nelen, W., & Van Der Helm, P. (2021). Leerkrachten en pesten: waarneming en de rol van de eigen ervaringen. Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk, 60, 4–43. https://www.narcis.nl/publication/RecordID/oai%3Arepository.ubn.ru.nl%3A2066%2F234268
Knulst, F., & Bil, P. D. (2022). Word mediawijs! OR1 Knulst Forentine 1.pdf (surfsara.nl)
Peters, L. (2023). Onzichtbaar pesten op het internet. show.cgi (uvt.nl)