Klachtenregeling
Klachtenregeling Jongerenzorg en Jongerenwerk Barkema en De Haan
Ben je ergens ontevreden over, of heb je een klacht over onze diensten?
We gaan graag in gesprek en op zoek naar een oplossing.
Voor het indienen van een klacht maakt het verschil of die gaat over begeleiding door ons in jongerenzorg- of jongerenwerk.
Klachtenregeling Jongerenwerk
Voor het indienen van een klacht over het jongerenwerk dat wij verzorgen kennen we 3 mogelijkheden:
- Stap 1 is altijd om te proberen de klacht te bespreken met de betrokken jongerenwerker.
- Stap 2 is het melden van jouw klacht bij de directie van BDH Jongerenwerk BV, of bij de medewerker kwaliteitszorg (henny@jongerenwerk.com). Zij zullen jouw klacht ver trouwelijk behandelen en jou begeleiden bij eventuele vervolgstappen.
Klachtenregeling Jongerenzorg
Voor het indienen van een klacht over de jongerenzorg die wij verzorgen kennen we 4 mogelijkheden:
- Stap 1 is altijd om te proberen de klacht te bespreken met de betrokken jeugdhulpverlener.
- Stap 2 is het melden van jouw klacht bij de directie van BDH Jongerenzorg BV, of bij de medewerker kwaliteitszorg (henny@jongerenwerk.com). Zij zullen jouw klacht vertrouwelijk behandelen en jou begeleiden bij eventuele vervolgstappen
- Stap 3 is contact opnemen met Jeugdstem
- Stap 4: als je de klacht niet bij ons kunt of wilt melden, dan kun je de klacht extern melden bij Klachtenportaal Zorg. BDH Jongerenzorg is aangesloten bij deze externe partij.
Heb je een klacht of onvrede ingediend, dan beoordeelt Klachtenportaal Zorg of deze voldoet aan de voorwaarden deze in behandeling te nemen en welke procedure erbij past. Als er informatie ontbreekt of onduidelijk is, nemen zij contact met je op om het volledig te maken en ervoor te zorgen dat de klachtenprocedure goed opgestart wordt.
Wil je advies over hoe je om kunt gaan met een situatie waar je ontevreden over bent? Ook dan kun je contact (hyperlink) opnemen met Klachtenportaal Zorg. Je start dan nog geen procedure op.
Een klacht kun je doorgeven door het klachtenformulier op de website van Klachtenportaal Zorg in te vullen. Je kunt ook een e-mail sturen aan info@klachtenportaalzorg.nl. Weet je niet welke klachtenprocedure voor jou geldt? Ook daar kan Klachtenportaal Zorg je mee helpen.
Naar de website van Klachtenportaal Zorg
Klachtenprocedure Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
Bestaat uit:
Een klachtenprocedure en/of bemiddeling door een onafhankelijke klachtenfunctionaris.
Toegang tot de Geschillencommissie van Klachtenportaal Zorg, voor een bindende uitspraak over een behandelde klacht. Je kunt de klacht als geschil voorleggen aan de geschillencommissie als je niet tevreden bent over de door Klachtenportaal Zorg geboden oplossing na het doorlopen van de klachtenprocedure.
Onder Wkkgz zorg valt wijkverpleging en langdurige zorg (Wlz).
Documenten:
Klachtenprocedure Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Bestaat uit:
Een klachtencommissie die na hoor en wederhoor een uitspraak doet over de mate van de gegrondheid van een klacht.
De Wmo-procedure wordt alleen gevoerd als de zorgaanbieder uitsluitend Wmo-zorg levert en de gemeente van mening is dat deze klachtenprocedure volstaat. Anders wordt de Wkkgz-procedure gevolgd.
Documenten:
Klachtenprocedure Jeugdzorg vallend onder de Jeugdwet
Bestaat uit:
Rechtstreekse toegang tot de klachtencommissie Jeugdzorg voor een uitspraak over de gegrondheid van een klacht (of onderdelen daarvan) aangevuld met een advies aan de zorgaanbieder.
Klachtenportaal Zorg biedt altijd bemiddeling aan voor klagers die verwachten dat de klacht op die wijze opgelost zou kunnen worden.
Documenten:
Algemene documenten over de klachtenregeling:
Jeugdstem
Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Zij vertegenwoordigt de kinderen, jongeren en (pleeg-) ouders die te maken hebben met jeugdzorg. Jeugdstem werkt onafhankelijk.
Je kunt contact met hen zoeken als je als kind, jongere of (pleeg-)ouder te maken krijgt met een voor jou onveilige situatie, of als je een klacht hebt met betrekking tot jouw zorgtraject.
Jeugdstem kan jou ondersteunen in het verwoorden, indienen en bespreken van jouw klacht. Ook zijn ze er voor je als je vragen of problemen ondervindt binnen jouw zorgtraject. Wat je met hen bespreekt blijft vertrouwelijk tenzij er sprake is van een onveilige situatie, en ze hebben geen inzage in jouw dossier.