Regelmatig hebben wij vanuit Jongerenwerk Barkema en De Haan een Zorgteam-overleg, om onze expertise te vergroten over onderwerpen waar jongeren mee te maken hebben. Onlangs hebben wij een aantal bijeenkomsten gehad over het onderwerp suïcidaliteit bij jongeren. Van tevoren hebben wij de cursus van 113 zelfmoordpreventie gevolgd en een certificaat ontvangen. In deze cursus leer je meer over hoe je als jongerenwerker of jeugdhulpverlener om kan gaan met jongeren die gedachten hebben over zelfdoding, en hoe je het gesprek kunt aangaan met de jongere hierover. Met onze GZ-psycholoog zijn wij dieper ingegaan op dit onderwerp.
Psychische klachten bij jongeren
Mensen met suïcidale gedachten willen praktisch nooit alleen maar dood. Ze willen vooral rust, ze willen geen problemen meer. Ze zien geen uitweg en weten niet meer hoe verder te leven. Hulp kan het verschil maken. Bijna 20% van de jongeren heeft psychische klachten, waardoor wij als jongerenwerkers en jeugdhulpverleners ook regelmatig met het onderwerp suïcidaliteit te maken hebben. Daarom is het goed om meer te weten over hoe we hiermee om kunnen gaan. Wanneer we signalen sneller herkennen, kunnen wij ook het gesprek aangaan op momenten dat we denken dat een jongere gedachten over zelfdoding heeft. We hebben gesproken over het herkennen van signalen die kunnen duiden op suïcidaliteit, zodat iedereen alert hierop is.
De vraag stellen
Wanneer er risicofactoren worden gesignaleerd, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan, en het onderwerp suïcidaliteit vooral niet te vermijden. Veel van onze jongerenwerkers en jeugdhulpverleners hebben wel eens met jongeren gesproken over gedachten over zelfdoding. Maar wat als je als hulpverlener aan een jongere vraagt of hij/zij wel eens aan zelfdoding denkt, en dit blijkt niet het geval te zijn? Hierover zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Het is niet raar om de vraag ‘te vroeg’ te stellen, je laat hiermee juist zien dat je om de jongere geeft.
Veiligheidsplan
Wanneer een jongere aangeeft dat hij/zij inderdaad wel eens aan zelfdoding denkt, wordt dieper ingegaan op deze gedachten. 113 zelfmoordpreventie heeft een veiligheidsplan ontwikkeld, dit plan kan worden ingevuld met de jongere. Het doel van een veiligheidsplan is dat de jongere vooraf bedenkt wat hij/zij kan doen om veilig te blijven voor het geval het minder goed gaat of wanneer hij/zij in een noodsituatie komt. Het veiligheidsplan wordt gebruikt als geheugensteun in situaties die voor de jongere heel moeilijk zijn. Het is belangrijk dat de jongere het altijd bij zich heeft en het veiligheidsplan met anderen deelt. De mensen om de jongere heen kunnen dan van tevoren bedenken wat ze voor de jongere kunnen doen als diegene uit balans raak of in nood is. De informatie van het veiligheidsplan staat ook in de back-up app en kan een jongere helpen als hij/zij in nood is: http://www.113.nl/ik-denk-aan-zelfmoord/backup.
Denk je aan zelfmoord? Je kunt geheel anoniem en gratis bellen met 0800-0113 of anoniem te chatten via www.113.nl