Nicotinezakjes
Snus is een Zweeds woord, het is tabak die is vermalen tot vochtig poeder. Deze tabak wordt tussen de wang of lip en het tandvlees gedaan. Snus is in de Europese Unie een verboden product, behalve in Zweden. Dit verbod wordt in Nederland omzeild door ‘snus’ te verkopen zonder tabak: als nicotinezakjes. In de nicotinezakjes zit geen tabak, maar er zit poeder, nicotine en een toegevoegde smaak in.
De nicotinezakjes zijn verboden als er meer dan 0,035 mg nicotine in zit per zakje. De zakjes lijken qua gebruik op de Zweedse snus: op snus en nicotinezakjes hoeft niet gekauwd te worden, zoals bij pruimtabak. Door de bloedvaatjes in je tandvlees wordt de nicotine opgenomen in je bloed. De nicotinezakjes worden verkocht in kleine ronde blikjes en zijn er in vele smaken, vaak fruitsmaken. Dit maakt het gebruik ervan voor jongeren aantrekkelijk.
Effecten van nicotinezakjes
De effecten komen meer geleidelijk op wanneer je een nicotinezakje gebruikt, dan wanneer je een sigaret rookt. De meeste mensen die het gebruiken, zeggen dat ze gevoelens van opgewektheid, ontspanning en concentratie krijgen.
De stoffen in de zakjes
Omdat er bij het gebruik van de zakjes geen rook vrijkomt, is het minder gevaarlijk dan sigaretten roken. Maar: in de zakjes zitten maar liefst 28 kankerverwekkende stoffen. De kans op neus- en mondkanker is door de nicotinezakjes hoger. De gebruikers krijgen op een gegeven moment ook last van hun gebit, omdat de stoffen in de zakjes namelijk het glazuur aantasten.
Snus wordt steeds bekender
Ook al wordt het steeds bekender: op dit moment geeft 0,6% van de bevolking aan wel eens een nicotinezakje gebruikt te hebben. Bij de 18- tot 24 jarigen is dat iets meer: 1,3%. Een doosje met 15 zakjes kost zo’n €5 tot €7.
Makkelijk verkrijgbaar
Ook al zijn nicotinezakjes van meer dan 0,035 mg nicotine per zakje verboden, ze worden via websites en social media verkocht. Het zijn vaak jongeren die achter de verkoopaccounts op social media zitten. Als je gepakt wordt op het verkopen van nicotinezakjes, krijg je een flinke boete.
Dealen
De politie in grote steden geeft aan dat criminelen nicotinezakjes uitdelen aan kinderen en jongeren bij school, en proberen ze op die manier verslaafd te maken. In ruil voor de nicotinezakjes zouden kinderen en jongeren criminele klusjes moeten doen.
Bijwerkingen van snus/nicotinezakjes
De bijwerkingen die je kunt ervaren zijn:
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Hikken
- Maagklachten
- Neerslachtig gevoel
- Gestimuleerd en gestrest gevoel
Risico’s van snus/nicotinezakjes
De risico’s bij gebruik van de nicotinezakjes:
- Irritatie van het weefsel in de keel- en mondholtes
- Verhoogd risico op mondaandoeningen (waaronder mondkanker)
- Verhoogde kans op hart- en vaatziekten
- Ontwikkelen of in stand houden van een nicotineverslaving
Meer info over de nicotinezakjes? Kijk hiervoor op deze websites:
https://www.afkickkliniekwijzer.nl/snus/
https://www.trimbos.nl/kennis/roken-tabak/nicotinezakjes-en-snus/