Vroegsignalering, HOE DAN?
Welkom op de website van Jongerenwerk Barkema & De Haan. Fijn dat je interesse hebt in ons congres dat zal plaatsvinden op 9 december 2022. Direct aanmelden? Dat kan via onderstaande button. Dit congres staat geheel in het teken van ons 20 jarig bestaan en deelname is daarom gratis!
Jongerenwerk Barkema & De Haan is ontstaan op 1 juni 2001. Dit betekend dat we vorig jaar 20 jaar bestonden, dit jaar alweer 21 jaar! Deze mijlpaal wilden we destijds vieren door een congres te organiseren voor al onze (samenwerking)partners.
Helaas waarde Covid toen hevig rond en hebben we het uitgesteld. Dit jaar gaan we het dus alsnog met elkaar vieren met een GRATIS congres!
Merk jij ook dat je soms in gezinnen komt waar al lange tijd problematiek heerst terwijl er vroegtijdig al signalen waren dat dit de situatie zou verergeren? Of wordt je er ook zo moe van dat je maar niet binnenkomt doordat er al vele voorgangers zijn geweest? Jongerenwerk Barkema & De Haan werkt al 21 jaar vanuit de gedachte dat het belangrijk is om tijd te steken in de band met de jongere. Hier groeit uit voort dat we tijdig signalen oppikken waar we dan ook direct iets mee kunnen samen met de jongere en het gezin. Hoe ga je ermee om als je signalen krijgt dat het niet goed gaat, hoe leg je de link tussen het gezin en de hulpverlening. Hierover meer tijdens het congres. De kracht van vroegsignalering is dat het wat kost (energie, tijd en tijd is geld) om het contact aan te gaan, maar dat het minder kost omdat problemen niet verergeren.
We geven een voorbeeld: Een jongerenwerker ontmoet een 12 jarige die laat in de avond op straat hangt. De jongerenwerker groet hem. In de weken die volgen komen er kleine gesprekjes, telkens op dat ene plekje onder de pui waar de jongere zich relaxt voelt. Het blijkt dat de jongere geen fijne en gezonde thuissituatie heeft. Op school doet hij het wel erg goed. Maar van zijn moeder wil hij weinig weten, laat staan zijn vader. Voorzichtig laat hij de jongerenwerker toe in zijn leven. Deze luistert tenminste. Samen met de jongerenwerker praat hij met zijn moeder. De conclusie is dat het inderdaad niet goed gaat thuis. Moeder lukt het ook niet om het te veranderen. Daarnaast is er weinig netwerk waar op gebouwd kan worden. Na vijf jaar spreken we deze jongere weer. Het gaat veel beter nadat ook zijn moeder goede hulpverlening heeft ontvangen. Hij hangt nog weinig op de relaxte plek onder de pui. De jongerenwerker mag ook wel bij hem thuiskomen, dat maakt hem niets uit. Zijn vrienden ontmoet hij bij hem thuis, of op school. Zijn moeder toont interesse in hem, hij voelt zich goed.
In deze casus zie je dat het tijd (lees geld) kost om in contact te komen. Maar wat als er geen jongerenwerker was geweest. We beschrijven een tegenovergestelde situatie.
Een 12-jarige hangt laat op de avond nog op straat. Onder een pui, een relaxte plek voor hem. Het gaat niet goed, op school, gaat het okay, maar thuis… Moeder is veel aan het werk, hij vind het irritant dat als ze een een keer thuis is, ze alleen maar loopt te zeuren over de rommel op zijn kamer. Nooit wordt hem eens gevraagd hoe het nou echt met hem gaat. Hij voelt zich eenzaam. Zijn vader is al lange tijd uit beeld. De laatste keer dat hij hem zag was hij weer eens met zijn nieuwe vriendin aan het slijmen. Ook hij vroeg helemaal niet hoe het nou eigenlijk echt met hem ging. Eenzaam…In zijn oren klinkt het nummer “I wish i was never here”… het geeft zijn gevoel weer.
Vijf jaar later vinden we de 12-jarige terug in het systeem, met de label “Jeugddeliquent”. Eindelijk vond hij uitdaging, eindelijk had hij vrienden, eindelijk plezier in zijn leven, mensen die vroegen hoe het met hem ging. Totdat het gruwelijk misging…
Voorafgaand de geschetste situatie is er geen investering geweest vanuit de staat. Langzaam zie je de kosten oplopen enorm oplopen om deze jongere weer een fijne plek in de maatschappij te geven.
Met veel plezier presenteren we jullie het programma (en natuurlijk verklappen we niet alles:) ).
09:30 – Inloop bij Marenland
10:00 – intro / debat (opening door deskundigen)
Bianca Boender (o.a. BVJong / You!ng) deelt haar expertise
12:00 – Lunch bij Marenland
13:00 – Verzamelen om naar de Oude Manege te gaan
14:00 – Workshops bij de Oude Manege
4 verschillende workshops vanuit verschillende hoeken
15:30 – terug lopen naar Marenland
16:00 – Einde + borrel
17:00 – Voldaan naar huis
Wijzigingen onder voorbehoud. Bij eventuele (Covid)maatregelen stellen we jullie zo gauw mogelijk op de hoogte van veranderingen.
Het adres waar we jullie verwachten is:
Hotel Marenland Winsum
Winsumerdiep 6,
9951 CG, Winsum (GR)
We hebben 50 plekken beschikbaar voor dit congres. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meld je dus gauw aan via onderstaande button.
We hopen op een vruchtbare maar bovenal ook gezellige en leerzame dag met elkaar. Gun jij jezelf en jouw jongeren/clienten de skill om op tijd de juiste hulp te kunnen bieden?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerietha Firulescu, (gerietha@jongerenwerk.com) of Ronald de Haan (Ronald@jongerenwerk.com)
Aanmelden:
