vakantie-corona-grappig

Vakantietips in het Coronatijdperk

Voor sommige is dit bericht misschien ‘mosterd na de maaltijd’ omdat de vakantie voor sommige al voorbij is. Echter toch nog even een paar tips van onze kant voor jou om ondanks corona toch nog een leuke vakantie te hebben. Voordat je op vakantie gaat lees je eerst goed in welke maatregelen gelden op de plek van bestemming en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen voor het reizen. Wil je hier graag meer informatie over? De Rijksoverheid heeft alle regels op een rijtje gezet: Coronaregels voor vakantie. Verandering van omgeving doet leven en in dat opzicht is het een goed idee om op vakantie te gaan. Dat het anders wordt omdat corona heerst, dat is zeker. Hier onze tips zodat jij en de omgeving waar je naar toe gaat er van kunnen profiteren.

Steun lokaal!

De corona-situatie heeft heel veel mensen in financiële moeilijkheden gebracht en juist de zomerperiode kan zorgen voor een boost. Denk vooral aan de horeca, maar ook winkels als lokale supermarkten, souvenirwinkeltjes, ijssalons en de kleinere hotels, hostels, guesthouses en B&B’s (Bed & Breakfast). Schroom niet om juist deze lokale ondernemers een bezoek te brengen tijdens je vakantie.

Mondkapjes?

Mondkapjes ja of nee? Sommigen hebben het gevoel dat het vrijheid ontneemt en sommigen hebben er helemaal geen moeite mee. Vrijheid zit in jezelf, dat zit hem niet in de plek waar je bent of het mondkapje dat je wel of niet draagt. Het is een bijzondere tijd waarin we leven, mondkapjes horen er nou eenmaal bij op dit moment. En met de wetenschap dat verandering van omgeving doet leven (daar is ie weer) en dat alles op dit moment sowieso anders is dan anders, is zo’n mondkapje dan echt zo doorslaggevend om je vakantie er door te laten beïnvloeden? Als het betekent dat je heerlijk in de bergen kunt zijn of bij een geweldig strand met schelpjes en azuurblauw water, waar de zon hoog aan de hemel staat en palmen om je heen wuiven. Even weg van waar je altijd bent, even anders, loskomen van alledag, vrij zijn en je ook zo voelen, is het dan zo erg om een mondkapje op te moeten als je even boodschappen gaat doen?

Je gaat andere dingen waarderen

Alles is op dit moment anders dan anders. Restaurants en terrasjes zijn gebonden aan regels en sommige zijn zelfs nog gesloten, sommige winkels zijn niet geopend, zwembaden en attractieparken zijn niet zoals je het misschien zou verwachten tijdens je vakantie. Besef dat de veranderde wereld juist openingen biedt voor andere dingen. Geen zwembaden open? Zoek eens een beekje, een meer of de kust op om te gaan zwemmen. Geen horeca geopend op de plek waar jij vakantie gaat vieren? Doe ‘s ochtends inkopen in een van de kleine lokale supermarkten, pak je picknickbox in en neem zelf je lekkers mee voor overdag. Kook lekker in je eigen huisje, kamer, caravan of tent. Oftewel, laat je niet afschrikken van wat er niet kan maar ijk juist naar de zaken die nog wel kunnen. En let op, je zult leuke nieuwe dingen gaan ervaren.

Reizen verspreidt het virus

Corona is inmiddels overal en daardoor zijn we in een stadium beland waarin het niet uitmaakt waar je je corona-technisch bevindt. Of je nou op de Veluwe, in Italië of in Swahili bent, het virus is overal. Maar besef wel dat het virus zich wereldwijd heeft kunnen verspreiden doordat mensen zich verplaatsen. Neem dus verantwoordelijkheid. Ga niet omdat het van je overheid mag; zij bepalen niet wat jij doet. Denk niet alleen aan jezelf en aan je eigen gewin en behoeftes. Zie the bigger picture en waar het om gaat. Begrijp waarom grenzen zo lang dicht zaten, waarom codes rood en oranje zo lang zijn gehandhaafd. Laat je niet verleiden door dingen buiten jezelf. Praat niet recht wat krom is. Laat je hart spreken en zet je ego opzij. Wees volwassen. Draag bij. En neem dan je besluit of je gaat reizen en hoe je dat het beste kunt doen.

Wees bewust

We komen uit een turbulente tijd. En eigenlijk zitten we er nog middenin. Het lijkt inmiddels de fase van ‘post-corona’, maar da’s natuurlijk niet waar. Corona is de wereld niet uit. De curve is weliswaar geflattened, maar een nieuwe piek kan heus nog komen, ook al zijn we inmiddels een beetje Oost-Indisch blind. Na de afgelopen periode, waarin veel anders was dan anders en het onzeker was of je wel of niet op vakantie kon gaan: wees bewust.

Je bent op vakantie. Toch. Het is een privilege en dat blijft het. Ook al zag het er wekenlang niet rooskleurig uit, het is toch gelukt. Het is werkelijkheid geworden. Je vakantie is doorgegaan. Sta stil. Wees dankbaar. Voor dit moment. Voor je voorrecht om te kunnen gaan. Adem het in; je dankbaarheid, je besef. Voel het. Of je nu wandelt door de bergen (die je sowieso al zen maken), aan een strand ligt of op een terrasje zit om een wijntje weg te klinken; realiseer je waar je bent, wat je doet, waarom je doet wat je doet en hoe gezegend je bent dat je dit überhaupt kunt. Want dat ben je. Enorm.

Ook al lijkt op vakantie gaan een vanzelfsprekendheid voor onze generatie, besef dat dat niet altijd is geweest en dat dat voor héél véél mensen op deze wereld nu nog steeds nooit een werkelijkheid zal zijn. En ook al denk je nu: ja maar, vroeger hadden mensen minder behoefte aan vakantie, vraag jezelf dan af: waarom heb jij behoefte aan vakantie? Sta er eens bij stil, laat het eens over je heen komen en probeer er eens een antwoord op te vinden. Gewoon bij jezelf. Misschien kom je wel echt als een ander mens terug. Ik gun het je.

Vakantietips corona

Wij wensen je een fijne, gezegende, andere, maar verrijkende vakantie en wij hopen dat deze ‘vakantietips corona’ je helpen en inspireren om er het meeste uit te halen. Maar vergeet vooral niet: it’s supposed to be fun, dus have vooral big fun!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *