Wanneer kan Barkema & De Haan Helpen?

Soms loopt het niet lekker thuis. Er is bijvoorbeeld veel ruzie tussen jongere en ouders, broertje is depressief of één van de ouders is langdurig ziek. Op dat moment kan een ouder misschien denken: “We hebben hulp nodig.” Dat is het moment dat Barkema & De Haan kan helpen. Wij kunnen niet alleen de jongere helpen, maar we kunnen ook de ouders helpen om weer goed met hun jongeren om te gaan of thuis de boel weer op de rails te krijgen. Soms gaat dat heel simpel, het is dan bijvoorbeeld handig dat je weet hoe het bij pubers werkt en hoe je met hen kunt praten. Andersom geldt het hetzelfde en voor pubers is het ook handig dat ze weten waarom hun ouders de dingen doen die ze doen. 

Het komt ook voor dat er thuis veel heftige dingen gebeuren, school gaat bijvoorbeeld helemaal mis, zusje verminkt zichzelf of broertje is zwaar depressief. Dan is het belangrijk dat er goed wordt geholpen. Kinderen kunnen dan een jongerencoach krijgen en ouders kunnen een begeleider krijgen hoe dit het beste aan te pakken. Samen kom je er dan bijna altijd uit. En als we er niet uitkomen denken we mee over wat dan de goede hulp zou zijn. Wij vinden het belangrijk als ouders durven te zeggen: wij hebben hulp nodig, dat de ouders ook de hulp krijgen die ze nodig hebben, dat ze ook weten dat we te vertrouwen zijn en er geen dingen buiten hun om gebeuren. Wij kunnen dan helpen om onder andere contact te leggen met school of de gemeente. Op alle vlakken waar dingen moeten gebeuren, kunnen wij inspringen en meedenken.

Hoe komen jongeren en ouders bij ons terecht? Meestal via de huisarts, jeugdarts of iemand van het sociaal team van de gemeente. Eén van hen bekijkt de situatie en beslist dan of Barkema & De Haan de beste plek voor jullie is.