Fake-news-herkennen

Herken jij fake news (nepnieuws)? 5 tips voor het herkennen van nep berichten!

‘Ik ga voor een gekleurde wereld!’

Laatst gebeurde het. Ik las een artikel en schrok van dit nieuws. Ik stuurde het door om anderen te vertellen over dit artikel. Vervolgens kom ik er 5 minuten later achter dat het een fakenieuws bericht is. Oeps..! Inmiddels hadden veel ‘vrienden’ het al gelezen. Gelukkig kon ik het omdraaien naar een grapje… Op dat moment kon ik mezelf wel even voor je hoofd slaan want ik wil geen fake-nieuws verspreiden. Foutje bedankt en weer door…..

Herkenbaar? Voor veel mensen wel.

Je komt er niet onderuit. Er gaan duizenden berichten rond op de sociale media’s. Het echte nieuws valt voor vele niet meer te onderscheiden van het nieuws waar de waarheid wordt verdraaid, de waarheid maar gedeeltelijk klopt of er bewust gewoon onwaarheden verteld worden voor eigen belang of opruiing. Als ik me verdiep in het nepartikel, zie ik vaak dat de namen of feiten niet kloppen in het artikel. Mensen lezen en delen graag wat ze willen lezen of horen. Ik snap dat het mensen een hou vast geeft in zware tijden, helemaal in deze vervelende corona tijd. Mensen zijn dan opzoek naar een soort controle op iets wat niet te controleren valt…

Daarentegen is het lastig te zeggen waarom deze fake berichten fake zouden zijn. Ze zeggen altijd; in elk verhaal zit een kern van waarheid. En dan vaak ook nog de opmerkingen/meningen bij de berichten..  Je krijgt soms het idee dat de hele wereld anders denkt of ruzie met elkaar heeft. Over het algemeen zijn deze meningen van mensen die het niet met het geschreven stuk eens zijn of een complot achter het nieuws zien. De meningen van mensen die het eens zijn met het artikel staan er weinig tot niet, erg jammer! Door alle artikelen zie je door de bomen het bos niet meer. Ik zit wel eens te denken hoe kunnen we elkaar helpen? Hoe onderscheid je artikelen. Tegelijkertijd vraag ik mij af of we dit moeten willen? In mijn ogen wordt door deze wirwar aan berichtgeving het nieuws steeds harder en zwart/wit en niet grijs of gekleurd.. Herkenbaar? Moeilijk hè?!

In de video wordt weergegeven hoe makkelijk en snel fake-nieuws wordt overgenomen. Wil je de video met Nederlandse ondertiteling? Zet dan via de instellingen de ondertiteling op Nederlands.

Toch even van mijn kant 5 ultieme tips voor het herkennen van fake-nieuws:

Tip 1: Controleer waar het nieuwsbericht vandaan komt
De eerste stap om nepnieuws te herkennen, is te checken waar het nieuwsbericht vandaan komt. Zie je het artikel op je Facebook-tijdlijn voorbijkomen? Of tijdens het scrollen op Instagram? Social media is voor makers de ideale plek om fake-nieuws te verspreiden.

Tip 2: Bekijk de afzender
De volgende stap in het herkennen van fake-nieuws is te kijken naar de afzender. Wie plaatst het bericht eigenlijk? Sommige makers zijn er heel goed in om te doen alsof ze een overheidsinstelling of nieuwssite zijn. Weet je het dus niet zeker? Zoek het account dan online op. Bij de grote nieuwswebsites zie je op Facebook vaak een “blauw vinkje” staan. Dit betekent dat ze gecontroleerd en geverifieerd zijn vanuit Facebook, dus betrouwbaar zijn.

Tip 3: Check de bron
Voordat je alles wat je leest gelooft, is het goed om ook de bron onder de loep te nemen. Waar is de informatie vandaan gehaald? In nepnieuwsberichten wordt vaak gebruikt gemaakt van fictieve bronnen. Herken je de bron niet? Google deze dan. Je kunt er dan vanzelf achter komen of de bron echt bestaat of niet.

Tip 4: Controleer het bericht bij andere media
Nieuws wordt snel overgenomen. Staat er een bericht op NU.nl, dan verschijnt het regelmatig ook enkele minuten later op RTL Nieuws of NOS. En vice versa! Mocht je niet zeker weten of het artikel echt of nepnieuws bevat, bezoek dan andere nieuwswebsites. Door de verschillende websites met elkaar te vergelijken, kun je erachter komen of iets fake-nieuws is.

Tip 5: Kijk goed naar de foto’s en video’s
Ook via een foto of video kun je zien of een nieuwsbericht echt is. Fake-nieuws berichten krijgen vaak een willekeurige foto/video vanuit een heel ander verhaal er bij geplaatst wordt. Ook kan het zo zijn dat het geluid of de chronologische volgorde van een video wordt gemanipuleerd. Kijk hier dus goed naar en wees kritisch. Alleen zo kan je voorkomen dat je in de foute informatie tot je neemt en hierdoor een verkeerd beeld krijgt.

Om deze blog af te sluiten nog een wijze les die ik hieruit heb geleerd. Iedereen heeft een mening, een eigen waarheid. Het belangrijkste is en blijft om naar elkaar te luisteren, elk in elkaars waarde laten en elkaars mening te respecteren! Of artikelen fake zijn of niet, wanneer je jezelf aan deze waarden houdt, dan kan de wereld er gekleurd uitzien in plaats van zwart/wit!

De bloggende Jeugdhulpverlener.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *